Sähköisesti säädettävät työpöydät ovat yleistyneet lähivuosina ja monet toimistot ovatkin työhyvinvoinnin ja työtehokkuuden nimissä hankkineet sellaiset. Se on varmasti oikea ratkaisu nykyaikaiselle yritykselle.
Asiakkaamme, joiden toimistoja koristavat sähköpöydät, eivät kuitenkaan aina osaa ottaa näistä kalusteista kaikkia hyötyjä irti. Jotkut ovat radikaalisti ajatelleet vaihtavansa istumatyön kertaheitolla seisomatyöksi, mistä onkin sitten saanut tulokseksi jalkojen pakotusta ja turvotusta.
Tässä vinkit yleisimpien virheiden välttämiseksi seisomatyöpisteellä:
1. Aloita vähitellen. Monesti sähköpöydän saanut toimistotyöntekijä kertoo seisovasa suurimman osan päivästä uudella työpisteellään. Tästä on usein seurauksena jalkojen väsyminen, kivut, jomotukset ja turvotus. Kokeile seuraavaa: Käytä työpistettä seisoma-asennossa aluksi n. 2h päivässä. Tämä on hyvä tehdä lyhyissä esim. 15-30 min jaksoissa. Kuuntele kehoasi. Jos seisominen tuntuu 10min jälkeen epämiellyttävältä, siirry istumaan. Ylirasittuminen seisten ei ole tarkoitus. Tavoitteena voi tulevaisuudessa olla esim. 4h seisten, mikä on noin puolet työajasta.
2. Seiso ryhdikkäästi mutta rennosti. Älä nojaa kyynärpäiden varassa pöytään. Vältä retkottamista toisen lonkan varassa. Tärkeää on säätää työpöytä oikealle korkeudelle. Oikeassa asennossa kyynärvarsi on n. 90-asteen kulmassa pöytään nähden. Käsien on syytä olla tuettuna. Tarkastele hartiaseudun lihaksiasi. Jos joudut jännittämään niitä, kokeile laskea tai nostaa pöytää hieman, että saat hartiat rennoksi. Hartioiden liiallinen jännitys huonossa työasennossa on usein alku niska- ja hartiakivuille. Näyttö on hyvällä etäisyydellä silloin kun se on suunnilleen käsivarren mitan päässä silmistä. Näytön yläreunan on hyvä olla hieman silmien tasoa alempana. Näin silmät ovat hyvässä asennossa, eivätkä ne kuivu niin helposti. Lisävinkki: katso välillä kauas esimerkiksi ikkunasta horisonttiin. Näin silmät saavat hetken rentoutua.
3. Älä jämähdä täysin paikalleen edes seisten. Tee usein pieniä muutoksia asentoon, pyristele. Keho tekee pieniä hienovaraisia liikkeitä kokoajan, jos siihen on mahdollisuus. Seisten voit välillä siirtää jalat eri etäisyydelle eteen ja taaksepäin ja vaihdella hieman painopistettä. Nouse myös välillä päkijöille muutaman kerran. Näin pidät verenkierron vilkkaampana, mikä vähentää turvotusta ja edistät lihasten hapensaantia.
4. Betonilattia ja seisominen on huono yhdistelmä. Kovalla tasaisella alustalla seisominen ei salli helposti pieniä luonnollisia asennonvaihdoksia, jotka on lihasten jaksamisen ja nestekierron kannalta olennaisia. Seisomatyöhön on erittäin suositeltavaa hankkia laadukas seisomatyö- tai aktiivimatto tai siihen tarkoitettu tasapainolauta, jotka automaattisesti pakottavat pieniin asennonvaihdoksiin.
Kaiken työn ohessa työasentoja ei tietenkään aina muista vaihtaa. Yksi ratkaisu on ilmainen Stand Up! aplikaatio on helppokäyttöinen ja säädettävä työkalu älypuhelimelle, joka muistuttaa asennonvaihdoksista säännöllisesti. Tutustumisen arvoinen! http://www.raisedsquare.com/standup/
Onko teidän toimistolla sähköpöydät oikeanlaisessa käytössä?
TILAA TÄSTÄ ERGONOMIA-ASIANTUNTIJAN MAKSUTON VISIITTI TYÖPAIKALLESI